Thessaloniki, Noord-Griekenland Vastgoedmarkt aantrekkelijk maar uitdagend7aandelen

Annivas Vasilopoulos Oprichter en Managing Director van ANICON, Sustainable Project & Construction Managers; Leon Avigad, oprichter van Brown Hotels; Panos Paleologos, president en oprichter HotelBrain; Konstantinos Alexopoulos, uitvoerend voorzitter DHR Group; Kostas Panagakis, directeur bij Travelworks Public Relations.

Het verbeteren van de infrastructuur, het ontwikkelen van hotel- en transportfaciliteiten, het opzetten van een duidelijk kader voor de vastgoedmarkt in Noord-Griekenland waren de focus van de 7e Prodexpo North-conferentie, gehouden in het Makedonia Palace Hotel in Thessaloniki.

Sprekers bevestigden onder meer dat Noord-Griekenland een groot potentieel heeft en onderstreepten dat dit het geval is eerste prioriteit het belang van het verbinden van de haven van Thessaloniki met de belangrijkste snelweg en spoorlijn en het uitbreiden van de luchthaven.

DHR-diensten Uitvoerend voorzitter Konstantinos Alexopoulos wees op het belang van het verlengen van de start- en landingsbaan van de luchthaven voor zowel touroperators als hoteliers. Hij merkte op dat er belangstelling is voor het toeristisch potentieel van kleinere bestemmingen in Noord-Griekenland, evenals voor het combineren van de bestemmingen Thessaloniki en Chalkidiki voor gezamenlijke toeristische pakketten. Hij zei echter dat “de kwestie van connectiviteit rijst”.

MAKEDONIA LUCHTHAVEN THESSALONIKI, INTRAKAT, 13 JANUARI 2021

Tijdens een paneldiscussie over de uitdagingen en kansen voor nieuwe hotelinvesteringen in het gebied hebben professionals uit de toeristische sector en de horeca hun interesse getoond in het lanceren van meer projecten in Noord-Griekenland – voornamelijk in Chalkidiki – en het toevoegen meer investeringen in hun portefeuilles.

Voorzitter en oprichter van HotelBrain Panos Paleologos zei dat hij graag hotels in Chalkidiki aan de portefeuille van het bedrijf wilde toevoegen. Hij benadrukte echter dat het moeilijk is om onroerend goed te vinden in Noord-Griekenland, omdat “mensen emotioneel gehecht zijn aan hun eigendommen”.

Bovendien verwezen sprekers naar de voordelen van Thessaloniki als een bestemming voor een stedentrip, onderstreept zijn sleutelpositie als uitvalsbasis voor andere bestemmingen. Deskundigen onderstreepten echter dat de belangrijkste uitdaging implementatie geweest.

Even over dit onderwerp gesproken, oprichter van Brown Hotels Leon Avigad merkte op dat de groep op zoek is naar interessante locaties en hotels om het merk Brown te plaatsen. “Thessaloniki heeft zijn eigen waarde vergeleken met Athene, met als belangrijkste voordelen dat het een levendige en humane stad is, met geschiedenis, met afstanden die je te voet kunt afleggen, dicht bij de stranden en in de buurt van Chalkidiki”, zei hij. Avigad voegde er echter aan toe dat het moeilijk is voor investeerders om uit Europa te komen, vooral vanwege het ontbreken van een “one-stop-shop” voor toeristische projecten.

Thessaloniki, Griekenland.

Verwijzend naar de kansen in onroerend goed, zeiden de professionals interesse en de vraag nam toe vooral voor vakantiehuizen en hotels. Kopers uit de Balkanlanden en Turkije hebben vastgoed in Kavala en Chalkidiki in de gaten, terwijl investeerders uit de VS, Israël, Jordanië en Europa graag in Thessaloniki willen kopen.

Yiorgos Gavrielidis van Elxiseen toonaangevend Grieks vastgoed- en adviesbureau, wees erop dat er een toename is van ondernemers die Griekenland zien als een bestemming voor vastgoedinvesteringen.

Volgens Gavrielidis is er, als gevolg van de populariteit van het land als toeristische bestemming, een verschuiving in de jongere leeftijdsgroepen die Griekenland met financiële belangstelling bekijken.

Ten slotte blijkt uit de stijging van de huren en prijzen, aldus vastgoeddeskundigen, dat er een sterke vraag naar onroerend goed in de regio is weerspiegelen een gezonde Griekse economie wat investeerders aantrekt.