Griekenland maakt gebruik van wijntoerisme als nieuw duurzaam segment3aandelen

De Griekse minister van Toerisme Olga Kefalogianni (rechts) proeft Griekse wijn op de Oenorama 2024-expo. Fotobron: Ministerie van Toerisme

Het Griekse Ministerie van Toerisme geeft prioriteit aan de ontwikkeling van het wijntoerisme als onderdeel van zijn strategie duurzame opties aanborenzei de minister van Toerisme Olga Kefalogianni tijdens de Oenorama-wijnshow van dit jaar.

Kefalogianni woonde de bijeenkomsten van het land bij grootste wijntentoonstelling dat dit weekend zijn 30-jarig jubileum vierde, meer dan 250 exposanten verwelkomde en zo’n 2.500 wijnen presenteerde op de Zappeion Megaron. De minister kreeg de kans om de show te bezoeken en enkele van de beste producten van het land te proeven.

Kefalogianni zei dat verdere ontwikkeling en het bevorderen van het wijntoerisme stond bovenaan de agenda van het ministerie, omdat het een toerismesegment met speciale interesses was verrijkt de reizigerservaringbrengt hen dichter bij de mensen, het land en de cultuur.

De Griekse minister van Toerisme Olga Kefalogianni (midden). Fotobron: Ministerie van Toerisme

Kefalogianni benadrukte ook het belang van dit segment omdat het toerisme combineert met de primaire sector, die dat ook is het doel van het initiatief voor bezoekbare wijnhuizen. Wijnhuizen die open zijn voor bezoek, krijgen een speciale certificering. De nieuwe gespecialiseerde zegels voor bestemmingen en bedrijven gelden ook voor brouwerijen en kaasfabrieken.

Het ministerie streeft daar via certificering naar de primaire sector met elkaar verbinden en Griekse productie met de horeca, het toeristische product versterken, en het toeristenseizoen verlengenwaardoor bijzondere vormen van toerisme het hele jaar door een impuls krijgen.

Volgens een recent onderzoek van Tourix wordt Griekenland een populaire bestemming voor wijntoerisme, waarbij het totale aantal zoekopdrachten naar ‘wijnreizen’ en ‘wijnproeven’ in Griekenland in 2022 met 41 procent is gestegen vergeleken met het voorgaande jaar. De meest gezochte regio’s voor wijnreizen en wijnproeverijen in Griekenland voor 2023 waren Santorini, Kreta, Athene en Nemea.