Belangrijke infrastructuurprojecten op Kreta om het toerisme te vergemakkelijken4aandelenDe Griekse minister van Transport en Infrastructuur Christos Staikouras (rechts) met lokale belanghebbenden.  Bron foto: Ministerie van Transport en Infrastructuur

De Griekse minister van Transport en Infrastructuur Christos Staikouras (rechts) met lokale belanghebbenden. Bron foto: Ministerie van Transport en Infrastructuur

Minister van Transport en Infrastructuur Christos Staikouras bezoekt deze week Kreta om de voortgang te inspecteren van belangrijke infrastructuurprojecten die naar verwachting de komende jaren het toerisme naar het eiland zullen vergemakkelijken.

Begroot op 3,5 miljard euroomvatten de toeristische projecten in het kader van het Kreta Ontwikkelingsplan 2030 de voltooiing van de noordelijke wegenas en de perifere wegennetwerken, de modernisering van de havens en jachthavens van het eiland, water- en sanitaire voorzieningen, en het vergroten van de connectiviteit via de lucht en over zee – allemaal rechtstreeks verbonden met toerisme.

“We zijn vandaag op Kreta om de voortgang van vlaggenschipprojecten begroot op ruim 3,5 miljard euro”, zei Staikouras na een ontmoeting met lokale functionarissen en belanghebbenden. “We werken systematisch met een plan, collectief en coherent, voor de implementatie van projecten die Kreta al tientallen jaren nodig heeft”, voegde hij eraan toe.

Lopende projecten die van groot belang zijn voor het grootste eiland van het land, omvatten de voltooiing van delen langs de meer dan 200 kilometer lange noordelijke wegas (bekend als BOAK), de oprichting van een nieuwe cruiseterminal in Souda, Chania; de voltooiing van de langverwachte Kastelli Airport; en de voortzetting van de exploitatie van de huidige luchthaven in Heraklion.

Impressie van de nieuwe internationale luchthaven van Heraklion in Kasteli, Kreta. Fotobron: www.heraklion-airport.gr

Begroot op 13 miljoen euro, De nieuwe terminal in Souda staat vermeld als een versneld project en zal naar verwachting eind 2025 voltooid zijn, zei Staikouras, eraan toevoegend dat het de bedoeling is om zorgen voor een soepele werking van alle havenactiviteiten en om de thuishaven voor cruiseschepen te vergemakkelijken.

Tegelijkertijd, om te voldoen aan de groeiende toeristische vraagzal de regering 500 miljoen euro uittrekken voor de bouw van de Kastelli-luchthaven, die ongeveer 15 miljoen passagiers per jaar zal verwerken. honderden banen creëren. Tot nu toe is 31 procent van het totale project voltooid, zei Staikouras, eraan toevoegend dat het een complex en baanbrekend werk was.

Ten slotte zei de minister met betrekking tot de huidige Nikos Kazantzakis-luchthaven in Heraklion dat bouwbedrijf Terna had ingestemd met het uitvoeren van moderniseringswerkzaamheden. De luchthaven heeft het afgehandeld ruim 9 miljoen passagiers in 2023. Opgemerkt moet worden dat volgens een enquête van Tourix de luchthaven van Heraklion vorig jaar ook tot de slechtste luchthavens in Griekenland behoorde, met de laagste algemene score. Uit het onderzoek bleek dat het als te klein werd beschouwd voor het passagiersvolume dat het bedient.